Door: Femke Hellings in Noab & Go Uitgave 4.2020

Eén persoon die alle petten past. Stilstaand vooruitgaan. Als Mischa Rotteveel ergens niet in gelooft, is het wel hierin. En dus kiest hij voor een carrière waarin samenwerking, ontwikkeling en ondernemerschap centraal staan. Hij groeide van boekhouder/ systeembeheerder naar belastingconsulent en van communicatietrainer naar ondernemerscoach. Tegenwoordig is hij samen met compagnons Bob Schouten en Wilfried Kok eigenaar van Cijfers die tellen in Hilversum. Ook als het gaat om zijn rol in het bestuur van NOAB gelooft hij in krachtenbundeling.“Samen kunnen we heel ver komen.”

DE DIEPTE IN

Toen hij als jonge boekhouder merkte dat hij meer zijn kantoor uit wilde, maakte hij de stap naar het ontwikkelen en verzorgen van bedrijfskundige trainingen voor (aankomende) ondernemers. Na dit lange tijd te hebben gedaan, groeide de wens langduriger en intensiever met ondernemers samen te werken. “Ik kwam Bob tegen en we spraken vrijwel direct uit: we richten samen een administratiekantoor op en gaan voor zoveel mogelijk klantcontact,” vertelt hij. “We zouden bovendien digitaal gaan werken, wat we sinds onze start in 2012 ook doen.”

IEDER Z’N ROL

“Al snel liepen we Wilfried tegen het lijf. Na een traject met een coach, waarin we keken welke pet het best op wiens hoofd past, verdeelden we de rollen heel bewust. Ik ben meer van de commercie, adviezen en alles wat nieuw is en dus nog uitzoekwerk vergt. Wilfried houdt juist van duidelijkheid, structuur en ICT. Bob zit tussen ons in als man van de cijfers en het personeel. Komt er een vraag binnen die onderzoek vergt, dan veer ik op. Moet er iets georganiseerd worden? Dan staat een ander weer vooraan. Vakinhoud, automatisering, productontwikkeling, personeel; we bundelen onze talenten zodanig dat alle disciplines bij elkaar komen.”

MISSIE ALS BESTUURDER

Talentbundeling en elkaar aanvullen is ook het idee achter Mischa’s NOAB-bestuurschap. Alleen door samen te werken, kunnen we ons blijven onderscheiden en de branchetransitie verder vormgeven. Gelukkig heeft NOAB als visie dat stilstaan geen optie is, daar haak ik als persoon enorm op aan. Binnen het bestuur is aandacht voor zowel vakinhoud en kantoororganisatie als de veranderende adviseursrol en toekomstige ontwikkelingen. Ik twijfelde dan ook geen moment toen ik gevraagd werd. Met name competentieontwikkeling op het gebied van vertrouwd adviseurschap en de transitie naar een integrale aanpak van onze kwaliteitsborging hebben mijn aandacht.”

MINDER KLANTEN, MEER DOEN

Bij Cijfers die tellen lopen ze aardig voorop op ITgebied. “Klantadministratie, rapportages, aangiftes; we hebben het hele klantproces gedigitaliseerd. De verschillende softwarepakketten zijn gekoppeld en zodoende doen we steeds minder handmatig. We denken continu na over hoe we de klant kunnen verrassen met nieuwe tools die passen bij hun organisatie en doelen. Door slim gebruik te maken van automatisering, creëren we meer tijd en aandacht voor de klant.” “Met de meeste klanten hebben we regelmatig contact. We denken mee over zaken als doelstellingen, dienstverlening, personeelsbezetting en kantoorprocessen. Natuurlijk begint onze taak bij het draaien van een zo modern mogelijke administratie en het verantwoorden van het fiscale stuk, maar we zien het ook als onze rol naast de klant te staan als sparring partner. Ons doel? Voor minder klanten meer doen. Onze ideale klant is dan ook degene die interactie waardeert en opzoekt. Een proactieve boekhouder zijn kun je niet alleen. It takes two to tango!”

Klik hier voor het PDF-document.